Pikonlinna Swimrun

Pikonlinna has a number of race distances summarised in the table below. In case you are interested about the history of this event scrol down to read the interview with Race Director Simo Hilo conducted end of 2019 (in Finnish!)

Find below an interview with Simo Hilo:

Thank you for sharing your knowledge and insights about Pikonlinna swimrun. I must admit that I have heard about it but, perhaps like many others, not much more than that. So perhaps you can start by telling us a little bit about the history of the event and what prompted you to organise it?“Pikonlinna Swimrun järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016, koin se luonteva jatkona Kangasala Triathlon tapahtumalle, joka sai alkunsa vuonna 2015, kun Kangasala täytti 150v.Kuulin vuonna 2015 uudesta mielenkiintoisesta lajista jossa juostaan ja uidaan, ei turhaa kikkailua pyörällä. Laji kuulosti todella mielenkiintoiseltaja teinkin vuonna 2015 muutamia omia treenejä triathlon/uintitreenien ohessa ja lisänä. Ihastuin lajiin, ja mietin, että meillä täällä Kangasalla olisiloistavat puitteet tehdä ihmisille tarjolle “matalan kynnyksen swimrun tapahtuma”. Sain heti alkuvaiheessa niin Pikonlinna kiinteistöt kuin Kangasalan seurakunnan mukaan tapahtumaan mahdollistamaan tilat ja puitteet kuluitta. Pikonlinna Swimrunin “pääjuoksupaikkana” on Santasaari, jonka omistaa Kangasalan seurakunta.Minua kiinnosti järjestää tapahtuma, koska lajina swimrun on:-hyvin aito, autenttinen-olla osana luontoa, kunnioittaa sitä ja olla sen armoilla-aistia luonnon kauneus, ja sen puhtaus-olla matkalla eli hyvin yksinkertainen lajiPikonlinna Swimrun järjestettiin koska Pirkanmaalla ei ollut aiemmin mahdollisuutta tutustua lajiin, ja mietin, että “koska tykkään haasteista”, niin miksipä en sitä järjestäisi.
Compared to triathlon, swimrun is still a relatively new sport. New events are popping up in different places around Finland where some make it and others disappear. How do you as a race organiser ensure a quality event that has all the ingredients to grow? In other words, what are your values and areas of focus that gives the participant a great race experience?
Sain innostumaan hyvän talkooväen n 15 ihmistä ja puheliaana miehenä sain “puhuttua” pienillä kustannuksilla ensimmäiseen kisaan heti alusta alkaen selkeät merkinnät reitille, en halua aliarvioida kilpailijaa, mutta tiedän että kisan aikana on tärkeää, että reitti on selkeä. Olemme alusta asti panostaneet kalustoon, ja kaikki ovat omassa omistuksessani:

  1. n 3000 m huomionauhaa kuusi isoa uintipoijua (1m * 1m) oranssi, painot ja kettingit
  2. 6 isoa oranssia banderollia uinnin – juoksun nousukohtiin
  3. riittävä määrä turvaveneitä, kajakit turvaamassa uintia
  4. oma megafoni, palkintojakkara, yli 30 kpl toimitsijaliivejä
  5. tuttu toimitsijaporukka rakentamassa ja mahdollistamassa kisaa

Kun vuonna 2016 aloitimme oli kilpailijoita 28, nyt vuonna 2019 lähes 100 ja tavoitteena on vuonna 2020 saada kisaan yli 100 kilpailijaa.Meille tärkeitä arvoja ovat:-kunnioitamme luontoa, ei roskia luontoon, reitti on hyvin aito-järkevät kisahinnat, myös mahdollisuus tehdä yksilökisana-tapahtumapaikalle pääsee julkisilla kulkuneuvoilla-tapahtumasta kerätään palautetta, ja sitä pyritään kehittämäänmuun muassa tapahtuma kehittynyt ja kehittyy, ideoita:-ensimmäisinä vuosina oli uintipoijuina isot valkoiset muovikuutio uintimerkkeinä, panostimme kalustoon (yli 1500 e) hankkimalla omat sähköpumpulla täytettävätoranssit poijut.-kesällä 2019 oli tapahtumassa ensimmäistä kertaa saunalautta, sai suuren suosionKesälle 2020 tulee kisamaksuun mukaan yhteinen ruokailu kisan jälkeen, saunalautta,telttasauna sekä pukuhuonetiloiksi teltat aivan kisakeskuksen yhteyteen. Suihkumahdollisuus Vesijärven rantaan (vesipumput, ja vesi Vesijärvestä)Tapahtuman luonne on kylähenkinen, yhteisöllinen, aito ja hyvän mielen tapahtuma. Kilpailijat tekevät tunnelman, meidän tapahtumassa ei tarvitse jännittää – saa tehdä oman / itselle tärkeän suorituksen, ei ole aikarajoja. Leikkimielisyys osana tapahtumaa, teemme pienellä budjetilla mutta isolla sydämellä, muun muassa juhlava palkintojenjako; lisäpalkintoina ollut muun muassa ämpärit – kaikkien sarjojen ja kaikkien matkojen kolme parasta palkitaan. Kisahintaan kuuluu kisapaita (hyvä urheilutekninen paita) sekä uimalakki.Can you tell me what Swimrun means to you and how Pikonlinna inspires that vision?Minulle on tärkeää “itsensä ylittäminen” – liikunnasta nauttiminen, yhteisöllinen tekeminen,meillä on Pikonlinna Swimrunissa mukana kokeile swimrun matka, sekä mahdollisuus tehdäkisa joko yksilö- tai parikisana. Olen myös järjestänyt “tutustu kuluitta” swimruniin treenejä,ja kisaan on ollut mahdollisuus lainata varusteita tai tehdä kisapaikalta edullisia hankintoja.Tapahtumasta on dokumentoitu niin videota kuin kuvaa, ja olenkin toivonut myös kilpailijoidenjakavan omia kuviaan sekä kokemuksia. Reitti on pysynyt meillä muuttumattomana, tapahtumanpäivämäärä ja ajankohta hieman vaihtelee, tämä ei ole yksinomaan minun päätettävissä, sillä Santasaari pitää varata hyvissä ajoin, siellä myös muuta toimintaa ja minun pitää saada lupa niin alueen asukkailta kuin Pikonlinna kiinteistöltä. Tietenkin on hieman harmillista, että joissakin kohdin kisat menevät päällekkäisille päiville, sille en voi mitään. Ja kun toivottavasti swimrun lajina nousee niin väistämättä kilpailuja menee samoille päiville, sille en voi ikävä kyllä mitään – uskon, että jokaiselle kisalle on kilpailijoita, jokainen kisa on ainutlaatuinen ja omalla profiililla, me olemme:

  • swimrun portaiden alkupäässä, tutustu lajiin – saa kisakokemus, joka toivottavasti vie ja haastaa sinua eteenpäin, mielelläni mainostan ja kerron muistakin kisoista

Suomessa järjestettiin vuona 2019 70 triathlontapahtumaa, siitä huolimatta Kangasala Triathlonotti uuden osallistujaennätyksen yli 350 kilpailijaa – kun tekee hyvin ja laadukkaasti, tapahtuma kehittyy niin se kasvaa myös. Jollakin pitää profiloitua.olin vuonna 2017 vetämässä avovesiuintikurssia Ahvenanmaalla, tilaajana oli joukko (10-12)Ahvenanmaalaisia avovesiuimareita (aikuisia). Tuolta viikonlopulta jäi mieleen monta asiaa,heillä oli tapana uintien lomassa “simma och fika”, uinnin jälkeen ei kenelläkään ollut kiirekotiin vaan joimme kahvit ja juttelimme treenistä, kohtasimme. Minun tehtävä oli antaaporukoille ideoita ja tekniikkavinkkejä, reissun tärkein anti olikin että ihmiset tutustuivat jasaivat kipinän kehitellä yhteistreenejä. Yhteisöllinen tekeminen on iso juttu!I think a lot of people underestimate the effort of organising a swimrun. Can you tell me a little bit how you as a race organiser ensure a safe race day for the athletes? Do you have any suggestions where race directors can work together with the Association to promote the sport in different ways?Näen tapahtuman järjestämisessä tärkeänä selkeän rakenteen:-pelastusuunnitelma-selkeät säännöt ja ennakkoinfo-turvallisuus; en tingi tai säästä turvallisuudesta-selkeät reittimerkinnät, kannustava asenne-yhteistyö viranomaisten kanssa; pelastulaitos ja poliisi-halu ja tahto kehittää tapahtumaaYksi idea voisikin olla “swimrun tapahtumajärjestäjän käsikirja”, ja se, että jakaisimme tietoa ja kokemuksia. Yhteismarkkinointi, pois ajattelusta mun juttu ajatteluun meidän juttu. Luontomatkailu, Suomen Latu mukaan yhteistyöhön. Swimtrekking? laajempi näkyvyys lajille, tapahtumien objektiivinen seuranta / kehittäminen. Yhteistyö ja lajiharjoittelun kehittäminen, Suomessa on yli 5000 triathlonin harrastajaa – sieltä löytyisi porukkaa myös tähän lajiin, vaikka oheistreeninä. Olen myös miettinyt ettämiksei lajille voisi kehitellä tuotetta Air Bnb oheen, “elämys – swimrun experience”, tai miksei voisi ollakiinteitä swimrun reittejä (niitä varmaankin jo on), mutta esimerkiksi täällä Kangasalla on loistavathyvinkin ainutlaatuiset alueet:


Mielelläni vastaan lisäkymyksiin.www.kangasalatriathlon.fiwww.pedart.fi

p. 0400 594 385

Thanks very much for your contribution Simo. It’s really great to see that there are people out there who really care about the future of the Finnish swimrun. It keeps me motivated to keep going. One thing is for sure Pikonlinna is no longer a “mystery swimrun” that we’ve heard about. It now has a remarkable name and face behind it!

<span>%d</span> bloggers like this: